Fie er uddannet coach i 2010.

Fie er uddannet coach i 2010.

Hvis du ønsker at udvikle og forbedre din hest, bør du gøre dig klart hvad det er præcis du ønsker den skal kunne. Målet med træningen kan være hvad som helst – alt lige fra at skabe den perfekte tur-hest, en toptunet konkurrencehest eller at gøre dig klogere og udvikle dig som rytter. Det er helt op til dig.

Med et klart mål, kan du lave en træningsplan, der kan hjælpe dig med at strukturere træningen og følge med i om udviklingen går den rigtige vej. Mangler du viden eller inspiration til hvad træningsplanen og dermed træningen skal indeholde, kan du fx få hjælp af din træner eller sparre med dine venner. Træneren eller vennerne kan desuden være med til at støtte dig i at få handlet på planerne. Planlægning er godt, men der skal handling til for at ændre tingenes tilstand.

Et redskab til at skabe sammenhæng og få din egen viden i spil

Det er min erfaring, at de fleste kun udnytter en brøkdel af den viden de faktisk råder over, når de arbejder med at blive bedre til at ride. Det synes jeg er ærgerligt. For at få et bedre overblik over, hvordan de ting du tidligere har lært, og de erfaringer du selv har gjort, kan kombineres med den undervisning og viden du får nu og fremover, kræver det, at du har et klart mål med din træning. Med et tydeligt mål for øje kan du arbejde med at skabe systematik og sammenhæng mellem dine erfaringer og din nye viden. Denne systematik kan du træne hesten efter, skabe dig nye erfaringer, lave lidt om på systemet så det bliver bedre, tilføje ny viden osv. På den måde kan din nye viden altid indgå i en allerede eksisterende sammenhæng og du kan udnytte ALT hvad du ved til at blive bedre – det gælder i øvrigt både gode som dårlige erfaringer.

Får du undervisning af forskellige instruktører vil jeg især anbefale dig, at være helt klar på hvad du ønsker at opnå som rytter og med hesten, og hele tiden holde det du lærer op mod dette mål. Med dit mål for øje kan du, sikre dig, at få sammenhæng i det du lærer, så det er relevant for det du egentlig gerne vil opnå med hesten.  Har du ikke noget mål, risikere du, at blive vejledt i øst og vest efter hvorhen instruktøren synes at du bør bevæge dig. Forskellige instruktører har forskellige idealer om hvad de synes du skal kunne, og så kan du risikere at komme til at træne alle mulige ting, der uden tvivl er nyttige at kunne, og som garanteret vil udvikle dig som rytter, men som uden systematik ikke rigtig bringer dig og din hest mærkbart videre. I værste fald bliver du forvirret over den manglende sammenhæng mellem det du lærer.

Med et klart mål kan du blive bedre til selv at vurdere hvornår, hvordan og hvorfor det er relevant at bruge de respektive øvelser du har lært gennem tiden.

Et redskab til at fremme præstationer

Kravene til hvad du skal kunne for at skabe en god præstation stiger hele tiden. For hvert år kommer der nye og bedre heste og nye og bedre ryttere. For at kunne følge med – eller være foran denne udvikling, er du nødt til at være smartere og bedre end de andre – fx være i stand til at reagere på og håndtere uventede reaktioner fra hesten midt i konkurrencen. Det er ikke nok at have en god hest og kunne ride godt, du skal også være toptunet til at præstere, når det virkelig gælder. Mentaltræning er blevet en del af værktøjerne til at forbedre præstationer.

En måde at blive bedre end de andre, er at arbejde med at kunne holde fokus – eller koncentrationen. Du skal kunne ”holde øjet på bolden” og i mindre grad lader dig distrahere af forstyrrende elementer. Det gælder både i konkurrencesituationer, men i lige så høj grad også i den daglige træning. Den gode nyhed er, at vi alle kan lære at styre vores fokus og dermed også den måde vi møder nye som gamle udfordringer på – fx i en konkurrencesituation.

I første omgang vil du dog have glæde af, at finde ud af, hvad det er du virkelig ønsker at opnå. Dernæst vil det være oplagt at se på, hvad der tidligere har forhindret dig i at opnå det. En del af arbejdet vil også være, at finde strategier, der kan bringe det inden for din rækkevidde. Processen der starter med at afklare målet og ender med at du får rykket på tingene og virkelig når dit mål, kan være langstrakt – især når det drejer sig om heste. Ridesport er en af de sportsgrene jeg kender, hvor vedholdenhed er en af de vigtigste faktorer for succes. Det tager lang tid at blive rigtig god til at ride. Og det tager lang tid at bygge en hest op, så mange gange bliver målsætningen meget langsigtet. Derfor er det også vigtigt at have delmål på vejen. De små fremskridt og sejre på din vej fremad er med til at holde dig motiveret. Ved at dele dit mål ind i mindre bidder bliver udfordringerne mere overskuelig og sejrene kommer inden for rækkevidde..

Det er op til dig

For virkelig at rykke, når du har et ønske om forandring – skal flere af følgende elementer være til stede:

  • Du føler virkelig, at du har behov for forandring,
  •  Du er villig til at erkende et eller flere problemer der skal arbejdes på.
  •  Du er villig til at yde den nødvendige indsats , der skal til for at skabe forandring.
  • Du ved desuden, at det er dig der har hovedansvaret for forandringerne.
  • Du er villig til at bruge den nødvendige tid,
  • Du har opbakning fra dit bagland,
  •  Du er parat til at opleve ubehag og møde besværligheder,
  •  Du er vedholdende når der opstår tilbageskridt eller fiaskoer,
  • Du er fokuseret på løsninger ( i stedet for problemer),
  • Du har evner at reflektere over tanker og følelser og få mening ud af dem.

En coach vil kunne hjælpe dig med at udvikle disse ovennævnte elementer, enten som et supplement til den traditionelle rideundervisning eller i samarbejde med din ridelærer.

I mange tilfælde vil du have brug for at coachen støtter dig undervejs, mens du indarbejder en evt ny adfærd.

Hvor mange gange I har brug for at mødes, afhænger både af dig og din coach. Tit er det dog en fordel at lave aftale om at mødes flere gange, da det for de fleste mennesker er en stor opgave at skabe vedvarende forandring og udvikling uden at få støtte. Et enkelt møde kan starte processen, men ønsker du at skabe et  vedvarende resultat, kræver det for de fleste mere støtte at få handlet på tingene undervejs i forløbet. Hvor ofte I mødes vil være individuelt.

Kategorier: Blog