Støtte fra de nærmeste

Støtte fra de nærmeste kan booste præstationen

Foråret nærmer sig med hastige skridt, og dermed også starten på stævnesæsonen. For dem der har trænet mod at ride konkurrencer, er tiden nu kommet for at se hvad vinterens træning har resulteret i og for at samle nye erfaringer med at vise hesten til stævne.

En af de vigtigste ting for mig – både når jeg træner hesten i det daglige og i særdeleshed når jeg skal præstere ved en konkurrence, er at jeg selv er i mental balance. En af de ting, der har størst indflydelse på min indre balance, er relationerne til de mennesker jeg har omkring mig – min familie, mine venner og en eventuel træner. Jeg skal vide at mit bagland bakker mig op i min daglige træning, såvel som før, under og efter konkurrencen – lige meget hvordan det går. Er jeg derimod i mental uligevægt, skal jeg bevidst bruge kræfter på at holde fokus på opgaven og ikke lade mig distrahere af andre bekymringer, – kræfter jeg i stedet kunne have brugt på at optimere min præstation yderligere.

Har du dine nærmeste med til stævne, er der nogle ting I skal sørge for at have talt om og afklaret hjemmefra. Er du af sted på egen hånd, handler det om at komme hjemmefra, så du med ro i sindet kan hellige dig din passion og fokusere på din præstation.

Familie og venner som hjælpere

For rigtig mange er det en god støtte og tryghed at have den nærmeste familie eller venner med, når de skal præstere. For mange er det dog også en god ide, at tale forventningerne til hinanden igennem inden I ankommer til stævnepladsen, så i ikke går fejl af hinanden og får skabt et en dårlig atmosfære pga. forskellige forventninger. Hvis I hygger jer og har glæde af hinanden vil DU som rytter også præstere bedre, fordi du føler dig tryg, set og anerkendt. Men ansvaret for at skabe den gode atmosfære ligger både hos dig og din hjælper.

Som rytter skal du huske at anerkende og glæde dig over, at et andet menneske (din bedste ven, familien el. lign.) tager sig tid til at støtte dig og give dig opmærksomhed ved at tage med til stævne. Når du mærker den glæde, får du det godt, din glæde vil kunne mærkes og afspejles til din hjælper, der så igen vil give dig mere tilbage. Og så præsterer du bedre!

Som rytter kan du overveje

  • Hvornår har du brug for hjælp?
  • Hvem skal hjælpe dig?
  • Hvad skal de hjælpe dig med? – vær specifik!
  • Har du brug for at være alene? – evt. hvornår?
  • Hvad har du glæde af i taler om? – mens du gør hesten klar, varmer op og lige inden du skal på banen.
  • Hvad må hjælperen ikke sige?

Som hjælper kan du overveje

  • Hvilke forventninger har du til turen?
  • Hvad skal din rolle være? – hvor meget vil du deltage?
  • Hvad skal jeg sige til ”min rytter” for at være den bedst mulige hjælper? – og hvornår?
  • Hvad er det ikke godt, at jeg siger?
  • Hvordan støtter jeg ”min rytter” så hun føler sig støttet og fulgt tæt – men ikke pacet?

Det gælder om at forberede sig bedst muligt på opgaven. Én af de ting jeg selv synes er vigtigt at undgå er konflikter og usikkerhed på dem som står mig nær. Det koster mig dyrebar energi og kræver, at jeg arbejder mere med at holde mit fokus. Derfor vil jeg foreslå, at du og din hjælper får talt om jeres forventninger til turen og hinanden inden i tager af sted, så der ikke opstår misforståelser.

Viser det sig, at I har meget forskellige forventninger til turen, kan det mange gange være bedre for dig at tage af sted med en anden hjælper eller alene.

Og når de ikke er med

Er det ikke er muligt for jer at tage sammen af sted, eller er du alene med din passion for heste, er det først og fremmest vigtigt at du kommer hjemmefra vel vidende at dine nærmeste både accepterer din tur og ønsker det bedste for dig. Skilles i som uvenner eller tager du af sted med dårlig samvittighed, kommer du sandsynligvis til at spilde energi på at bekymre dig om det. Dit fokus bliver delt mellem opgaven og dem derhjemme.

For at præstere optimalt kræver det, at du kan fokusere fuldt og uhindret på opgaven. Forestil dig, at du er lige så koncentreret som en kat der som hypnotiseret sidder på lur efter en mus, og ikke lader sig forstyrre af noget som helst… Er du i den situation, at det derhjemme (det kan også være andre ting der forstyrrer eller bekymrer) fjerner dit fulde fokus fra opgaven, så må du lære at holde dit fokus – at genfokusere på det som er vigtigt i forhold til din præstation.

Mister du fokus og har brug for at komme tilbage, kan følgende metode måske hjælpe dig: Fokuser på noget konstruktivt – noget der er inden for din kontrol. Det kan fx være din vejrtrækning, gennemgå i tankerne nogle af dit programs dele eller øvelser, tidligere positive oplevelser i dit liv eller en bestemt strategi. Det gælder om at få alle irrelevante tanker af vejen og kun fokusere på det, der er vigtigt i dette øjeblik. Du kan øve dig i at lade dig opsluge af øjeblikket, først i kort tid og som du bliver bedre, over længere perioder.

Hvilke tanker forstyrrer dit ideelle fokus eller koncentration? – og hvad kan du erstatte disse tanker med? – Så du i stedet tænker på noget der kan hjælpe dig.  Hvis du har brug for det, kan du lave en hel liste over ting der kan forstyrre dit fokus, registrere hvordan du sædvanligvis reagerer på hver enkelt af dem, hvordan du ville foretrække at reagere i stedet og hvilke ord eller handlinger, der kunne bringe dig tilbage til det fokus, der hjælper dig bedst.

Her er en illustration af ovennævnte skema:

Forstyrrelser Sædvanlige reaktion                                 Foretrukne reaktion Ord/handl. der kan bringe dig tilbage
Eks.Jeg klarer det aldrig Eks.Modløshed, opgivende Eks.Selvfølgelig kan jeg! Eks.
Tænke på andre gange, hvor det har været udfordrende, men jeg har klaret det alligevel.
Kategorier: Blog