
Hvad skal du gøre anderledes i den kommende stævnesæson?
Har du startet stævner tidligere med din hest, og vil gerne gøre det bedre i år, er det nu du skal finde ud af hvad der skal gøres anderledes i år i forhold til sidste sæson. I den forbindelse er det oplagt at starte med at kigge lidt på sig selv. Hvor kunne du have gjort noget anderledes i træningen eller konkurrencesituationen, der kunne have forbedret jeres præstation? Eller var det dommernes eller hestens skyld, at det ikke gik bedre?
Hvem har ansvaret?
Er det dig der kontrollerer ridtet? – eller er du offer for ydre omstændigheder?
Forskellen er ikke tilfældig, men afhænger af om du vælger at tage ansvar for de ting der sker med dig og hesten som ekvipage. Det er afgørende for din evne til at skabe forandring, at du vælger at tage ansvaret for de ting der sker. Det giver dig nemlig muligheden for at ændre på tingene. Vælger du i stedet at skyde skylden for din manglende fremgang på andre, vælger du samtidig at blive hvor du er. Dermed mister du muligheden for at finde ud af, om du kunne gøre noget andet og smartere, for at lykkes bedre.
Som offer skyder du skylden for dine ”præstationer” på andre og alt andet end dig selv. Du er udsat for uheld og uretfærdigheder, har medlidenhed med dig selv eller er vred på fx hesten, staldkammeraterne, dommerne eller konkurrenterne. Måske føler du, at du ikke har indflydelse på de resultater du skaber og er dybt frustreret.
Når du vælger at droppe offerrollen og selv tage ansvaret, tager du kontrol over situationen. Dit fokus ændrer sig og du bliver i stand til at finde nye løsninger. Du kan nu sætte dig nye mål – og gå efter dem, for nu ved du, at du altid kan komme lidt tættere på målet eller finde nye måder at komme videre på, hvis du vælger at handle anderledes eller ved hvor du skal søge hjælp.….
Lad mig komme med et eksempel: Er din hest bange for paraplyer blandt tilskuerne, kan du enten: skyde skylden på tilskuerne – eller, tage ansvaret for at hesten ikke er trænet til at kunne klare synet af paraplyer. Dvs at enten fortsætter du træningen uændret (og håber at det ikke regner næste gang du konkurrerer udendørs) eller du finder en måde at træne hesten til at kunne klare paraplyerne.
Du har hovedansvaret for forandringerne
Når du for alvor har valgt at tage styringen, er du blevet god til at tage ansvaret for dine præstationer. Du har erkendt at andre også selv har ansvaret for deres og har sluppet behovet for at kontrollere andre – fx konkurrenterne.
Du er blevet god til at håndtere følelser og oplevelser der ligger inden for din kontrol og kan til gengæld give slip på det som ligger uden for din kontrol. Du ved at du gør dit bedste til enhver tid med de forudsætninger du nu har på det tidspunkt – og det er godt nok!
Hvis du vælger at være ”in charge” for din ridning, giver det dig mulighed for at tage ved lære af dine erfaringer, erkende hvad der fungerede godt – og mindre godt, og dermed ændre det som ikke fungerer. Du bliver i stand til at finde kreative og ofte anderledes løsninger på problemer, der ellers virker uløselige eller du finder ud af hvem der kan hjælpe dig videre.
Slip kontrollen og øg dit fokus
Og det er også vigtigt at kunne skelne mellem det som er inden for din kontrol eller uden for. For at kunne fokusere optimalt på det som virkelig betyder noget for at kunne lykkes, bør du kun bruge energi på det, som du kan kontrollere. Spild ikke kostbare ressourcer på ting, som du alligevel ikke har indflydelse på. Det slører dit fokus, mindsker din energi på målet og forringer dine muligheder for at skabe den forandring, der vil gøre en forskel for dine ”præstationer”. Hvis vi bruger eksemplet fra før: I den givne situation, hvor hesten reagerer på paraplyen er hændelsen faktisk uden for din kontrol – du kan ikke kontrollere tilskuernes gøren og laden. Det er virkelig ærgerligt, men du har gjort dit bedste med den viden og kunnen du har på daværende tidspunkt. Det er derfor ikke nyttigt at slå sig selv oven i hovedet med, at det burde da ikke være sket. I stedet kan du bruge dit fokus og energi på at finde ud af, hvad du kan gøre for at det ikke sker igen. For at lave en god præstation har de fleste mennesker brug for noget erfaring. Erfaringen giver dig viden om hvad der fungerer godt og mindre godt. Jeg mener ikke at det er dårligt at lave fejl – ofte lærer man mest af dem. Men det er irriterende at lave de samme fejl flere gange uden at have gjort noget for at forhindre at de skete igen. Hvis du har prøvet noget nyt, men det heller ikke virker, ja så er det selvfølgelig også irriterende, men du har forsøgt at gøre noget, er nu den erfaring rigere og kan gå videre med at finde en anden løsning.
Ønsker du at udvikle dig som rytter kan du øve dig på:
- Tag ansvar for din ridning og den fortsatte udvikling og læring.
- Lære at skelne mellem det som er inden for din kontrol – og det som ligger uden for din kontrol.
- Lære at acceptere og slippe det, der ligger uden for din kontrol.
- Fokuser på dit mål og de forandringer der skal til, for at du kan nå det.
At skabe og bevare det rette fokus er et af de vigtigste redskaber, hvis du vil skabe fremgang, forandring og udvikling.
Foto: Marianne Wiil.